תפריט
טיפים לגידול סחלבים

10 טיפים פשוטים לגידול סחלבים מאושרים

אם אתם חדשים בעולם הסחלבים, אל תפחדו מהם. ניתן לגדל בקלות סחלבים רבים אם תקדישו מעט זמן ללמוד מה הם צריכים.

סחלבים הם לא כמו צמחי עציץ מסורתיים. הם אפיפיטים, מה שאומר שהם לא גדלים באדמה אלא נתלים על קליפות עצים.

לעיתים קרובות שואלים אותי, “איך מטפלים בסחלבים?”

האמת היא שהטיפול בסחלבים אינו קשה; הוא פשוט שונה. לסחלבים יש סטיגמה של צמחים “קשים לגידול”, כאשר למעשה זנים רבים מהווים צמחי בית מעולים. עם טיפול נכון, סחלב יכול לפרוח במשך חודשים בכל שנה ויכול לחיות לנצח.

מבחינה זו, סחלבים הם בעלי ערך מצוין מבחינת צמחים פורחים. אוסף סחלבים מטופל היטב ומגוון יכול לספק פריחה רציפה בכל יום בשנה. טיפול טוב בסחלבים דורש רק ידע בסיסי על סחלבים ואיך הם גדלים.

הדרישות העיקריות לטיפול נכון בסחלבים:

  • רוב הסחלבים דורשים השקיה פעם בשבוע. הימנעו מהשקיית יתר שכן זה עלול להוביל לריקבון שורשים.
  • מקמו את הסחלב שלכם באדן חלון בהיר הפונה למזרח או למערב.
  • הזנה שבועית עם דשן המיועד לסחלבים.
  • שתילה מחדש בתערובת סחלבים איכותית וטרייה כאשר הסחלב שלכם מפסיק לפרוח.

לסחלבים יש צרכי טיפול מגוונים

למשפחת הסחלבים יש מעל 880 סוגים שונים (הנקראים סוגים) ומעל 22,000 מינים.
מספרים אלה גדלים מדי שנה, מה שהופך את הסחלבים למשפחת הצמחים הפורחים הגדולה והמגוונת ביותר.
רוב הסחלבים הם צמחים טרופיים החיים כאפיפיטים או “צמחי אוויר” הנתלים על עצים לתמיכה. חלק מהסחלבים הם ליתופיטים או “צמחי סלע” הגדלים על סלעים או ביינהם.
שאר הסחלבים הם קרקעיים הגדלים בשאריות הפוריות של קרקעית הג’ונגל. עם משפחת צמחים כה מגוונת, מאתגר לתת הנחיות כלליות לטיפול בסחלבים. עם זאת, ישנם רק כמה עשרות מינים המיוצרים בהיקף נרחב ואף פחות מכך זמינים במשתלות אצלינו בארץ.

לרוב, הצמחים הנמכרים במשתלות, חנויות פרחים ורשתות שונות הם סביר להניח כלאיים. כלאיים אלה נוצרו על ידי הכלאה של מינים שונים, ולפעמים סוגים שונים, כדי לטפח תכונות רצויות כמו צבע, ניחוח, גודל פרח וקלות טיפול, ולהוציא מהזן רבים מההיבטים המאתגרים של הטיפול במיני סחלבים טהורים. כלאיי הסחלבים של ימינו הם צמחי בית מתגמלים מאוד לגידול וקלים יחסית לטיפול אם אתם מקדישים מעט זמן להבין את הצרכים הבסיסיים שלהם.

סביבות גידול של סחלבים כפי שהן קשורות לטיפול בסחלבים

דמיינו שאתם עומדים בג’ונגל ומביטים למעלה על סחלב הנאחז בעץ. שורשיו אחזו בקליפת העץ ומשתמשים בעץ לתמיכה. הסחלב אינו מקבל חומרי הזנה מהעץ עצמו, הוא אינו טפיל, הוא מקבל רק תמיכה ומעט מזון מהחומר האורגני המתפרק במפרקי הענפים או מלשלשת בעלי חיים הנשטפת במורד העץ בגשם.

הלחות בג’ונגל גבוהה ושורשי הסחלב הללו הסתגלו לספוג מים מהאוויר הלח, ומכאן המונח “אפיפיט”. סחלבים רבים צריכים להתמודד עם תקופות של שפע מים ותקופות של יובש, ולכן רבים מהסחלבים הם גיאופיטים בעלי איברי אגירה. האיברים בקרקע יכולים להיות פקעת שורש, פקעת נצר או קנה שורש. באיברים אלה נאגרים חומרי מזון ומים לתקופות היבשות שיבואו. דמיינו עכשיו את אותו צמח בעציץ בסביבת בית טיפוסית. כמה מוזר זה חייב להיות עבור הצמח וכמה שונה זה מהתנאים אליהם הסחלב הסתגל.

הבנת התנאים הטבעיים בהם גדל הסחלב היא קריטית להבנת מה הסחלב צריך לטיפול בו. ערכות ההתחלה להצלחה עם סחלבים שלנו מציעה את כל המרכיבים החיוניים לגידול סחלב בריא, חזק, פורח ומאושר.

10 השאלות המובילות בטיפול בסחלבים

הבסיס לטיפול מוצלח בסחלבים הוא הבנת הדרישות של הסחלב לתמיכה, אור, מזון, לחות, מים, זרימת אוויר וטמפרטורה.

מהי תערובת הסחלבים הטובה ביותר?

תערובות הסחלבים הטובות ביותר מכילות מצעים מיוחדים המקדמים ניקוז בריא וזרימת אוויר טובה. חשוב לציין שסחלבים אינם גדלים באדמה, היא תחנוק את שורשיהם, תוביל לריקבון שלהם ולבסוף תהרוג את הצמח.
סחלבים דורשים מצע מיוחד בו הם יכולים לגדול. המצע הטוב ביותר לסחלב הוא זה שמתאים בצורה הטובה ביותר לסוג הסחלב ולתנאים בהם הוא גדל. התנאים במרפסת שמש ברמת גן שונים מבית מחומם ברמת הגולן, אך סחלבים, עם טיפול נכון, יכולים לשגשג בשניהם. לעיתים קרובות מערבבים מספר מצעים יחד בתערובת סחלבים, כאשר כל מרכיב מביא תכונות רצויות ייחודיות לתערובת. המטרה זהה, להשתמש בתערובת שהיא פתוחה ומאווררת ומביאה לסחלב את כמות הלחות המתאימה לצרכיו.

בין אם תבחרו באחת מתערובות הסחלבים הקלאסיות שאנחנו מיצרים, או תבחרו ליצור תערובת מותאמת אישית משלכם, אני מקווה שתראו את מגוון מצעי הסחלבים והרעיונות השונים לתערובות הסחלבים הזמינים כאן.

באיזה סוג של עציצי סחלבים עלי להשתמש?

כידוע סחלבים אינם גדלים בעציצים בטבע חחח.
אנחנו שמים אותם בעציצים לנוחיותנו. כתוצאה מכך, עלינו להבין כמה מוזר זה עבור הצמח, השורשים שלהם אוהבים לנשום ולהיות חופשיים. זה בסדר גמור ששורשי סחלבים גדלים מחוץ לעציץ.
לצערי, הבתים שלנו אינם לחים מספיק כדי לתמוך היטב באפיפיטים. לכן, עציץ עוזר על ידי שמירת מעט לחות סביב השורשים. הסוד לגידול סחלבים בריאים הוא לגדל שורשים בריאים. בריאות ואיכות הגדילה של צמחי עציץ רגילים נמדדים על פי צמיחת העלים שלהם. עבור סחלבים, צמיחת השורשים היא המדד הטוב ביותר לבריאות הצמח.
עבור סחלבים הגדלים בעציצים עלינו להיזהר במיוחד ולדאוג שלא נגרום לריקבון או חנק של השורשים.

מכיוון שהשגת איזון לחות טוב היא כה קריטית לטיפול אופטימלי בסחלבים, מגדלי סחלבים רבים בוחרים בעציצי סחלבים שקופים כך שקל יותר לראות מתי השורשים משגשגים ומתי לא.
עציצים שקופים מאפשרים לשורשי הסחלב לבצע פוטוסינתזה, עציצים שקופים (יש גם כאלה שהם חלביים – חצי שקופים חצי לבנים) גם מאפשרים למעט אור לעבור דרכם.

שתלו את הסחלבים שלכם בעציץ הקטן ביותר שהשורשים יתאימו בו ותמכו בצמח בעוד הוא מתבסס. הסחלבים שראיתי שגדלו בצורה הטובה ביותר, גדלו לעתים קרובות במה שנראה כעציצים קטנים באופן מגוחך, לכן כאשר עולה בכם הדחף ‘להעביר לעציץ גדול יותר’ התנגדו לו ואל תמהרו לעשות זאת.

עציצי פלסטיק שקופים מקלים על ראיית השורשים ועל ההבנה מתי להשקות. תערובת השתילה הופכת כהה כשהיא רטובה ובהדרגה מתבהרת כשהיא מתייבשת.
בניגוד לעציצי חרס אטומים, עציצי פלסטיק קלים לניקוי, חיטוי ושימוש חוזר.
עציצי פלסטיק שקופים הם דרך נהדרת לשמור על מה שקורה בעציץ מבלי להפריע לצמח. עציצי קרמיקה מעצימים את יופיו של כל סחלב ומצוינים להצגת הצמח כאשר הוא נמצא בפריחתו אך פחות הייתי ממליץ לגדל אותם בתוכם לאורך זמן.

באיזה סוג של דשן לסחלבים עלי להשתמש?

סחלבים דורשים דשן מיוחד המיועד לסחלבים כדי לגדול באמת טוב.
מרכיב נפוץ בנוסחאות דשן רבות מהמדף הוא אוריאה שאינה נספגת היטב על ידי סחלבים. סחלבים אינם דורשים הרבה דשן; כמות מדוללת על בסיס קבוע היא אופטימלית לטיפול בסחלבים. אישית אני ממליץ על דישון מועט/שבועי.

בעת ההשקיה, שטפו את הצמחים במים בחופשיות. מגדלים רבים לוקחים סחלבים לכיור כדי להציף אותם במים מדי פעם. האמרה האהובה עלי היא “סיבוב אחד מתחת לברז גורם להם להיות “לחים”, סיבוב שני “מרטיב” אותם לגמרי, סיבוב שלישי “מכניס חמצן לשורשים”.
זהו בדיוק החמצן ששורשי הסחלבים זקוקים להם והם יקבלו אותם משילוב של תערובת טובה ואיכותית עם משטר השקיה נכון.

כיצד לחות ותנועת אוויר משפיעות על סחלבים?

סחלבים אינם אוהבים ‘שורשים רטובים’ אבל הם מאוד אוהבים לחות.
כתוצאה מכך, כאשר מגדלים אותם בתוך הבית, סחלבים לעתים קרובות ממוקמים על מגשי לחות. מגשים אלה מאפשרים למים להצטבר בבסיס בעוד הצמח תלוי מעל המים. ניתן להשיג עציץ מיוחד עם מגש שכזה (מופיע בחלק הקודם במאמר זה) או ליצור מגש מתבנית עוגה מלאה באבנים או צלחות עציצים הפוכות, כל דבר שיאפשר לעציץ הסחלב להיות מעל שלולית מים. בדרך זו הסחלב נהנה מהתאדות המים.

סחלבים גם אוהבים להיות מקובצים קרוב יחד, זה גם עוזר להם להעלות את הלחות בין הצמחים.
נדרש כאן איזון כי סחלבים גם אוהבים תנועת אוויר, אבל תנועה מתמדת של אוויר תייבש את הצמחים.
שילוב של יותר מדי לחות ופחות מדי תנועת אוויר יוביל לריקבון.
לימוד על שמירת איזון טוב של לחות ותנועת אוויר היא אחת המטרות החשובות בכל הקשור לטיפול מוצלח בסחלבים.

מהן דרישות האור של סחלבים?

לסחלבים יש צרכי אור מגוונים מאוד והבנת כמות האור המתאימה לסוג הסחלב היא חיונית לטיפול בהם.
אפילו סחלבים ‘אוהבי אור גבוה’ אינם דורשים את סוג אור השמש הישיר והבהיר שגידול עגבנייה למשל דורשת.
מצד שני, סחלבים ‘אוהבי אור נמוך’ לא יהיו מאושרים לנצח אם יימקמו אותם בחדר חשוך או רחוק מכל מקור אור.

לעתים קרובות אנשים טועים ולא מבינים מדוע הסחלב שלהם לא פורח, מנסים כל מיני שיטות ודשנים למיניהם, עד שלבסוף מתברר שנושא האור הוא זה שגרם לעיכוב בפריחת הסחלב.
חלק מהסחלבים, במיוחד אלה שאוהבים רמות אור גבוהות, נהנים לבלות את הקיץ בחוץ בצל ‘מנומר’ ועבור סחלבים רבים אוהבי אור גבוה זו הדרך הקלה ביותר לתת להם מספיק אור כדי לפרוח.
אם סחלבים אוהבי אור גבוה נשארים באופן קבוע בפנים הבית, רבים מהם לא יפרחו באופן אמין ללא סוג כלשהו של אור נוסף אלא אם כן הם נמצאים בחדר שמש מואר מאוד או בחממה.
למרבה המזל, קיימות נורות ספקטרום אור מלא והן עובדות די טוב עם סחלבים, כמו גם תאורת פריקה בעוצמה גבוהה (HID).

בטבע סחלבים מקבלים רמזי אור בצורה טבעית. הימים מתארכים ואז מתקצרים. בבתים שלנו יש לנו אורות דלוקים בלילה ואנחנו נוטים לשמור על לוח זמנים קבוע לאורך כל השנה וזה יכול לשבש את השעון הטבעי של הסחלב בכל הקשור לאור.

לאלה מכם שרוצים להגביר את התאורה ולעזור לסחלבים (וגם לשאר צמחים אחרים) ריכזתי כמה מנורות שיעזרו בנושא:

איזו טמפרטורה נדרשת לסחלבים?

הטמפרטורה שסחלב דורש תלויה בסוג הסחלב שיש לכם.
סחלבים מסוימים משתמשים בקור שבאוויר הסתיו או בהבדלי הטמפרטורות בין היום והלילה ‘כרמז’ בכדי להבין שהעונות משתנות וזה הזמן להתכונן לפריחה.
רובנו מעדיפים טמפרטורה די עקבית בבתים שלנו וזה עומד בסתירה לסביבה הטבעית של הסחלב. זה לא אומר שהכל אבוד, זה רק כדי להדגיש שידיעת הצרכים של סוג הסחלב שאתם מנסים לטפל בו תאפשר לכם לבצע התאמות קטנות כדי לענות על צרכים אלה ולזכות בפריחות סחלב יפהפיות.

חלק מהסחלבים גדלים באופן טבעי בחום בעוד אחרים גדלים בתנאים בינוניים או קרירים, אבל רובם יסתדרו בסדר בתנאים בינוניים שבהם לא חם מאוד ולא קרוב לקור מקפיא.
כאשר אתם מביאים סחלב חדש לבית, מומלץ וכדאי לקרוא עליו מעט על מנת להבין מהן העדפות הטמפרטורה שלו.

כיצד יש להשקות סחלבים?

המפתח להשקיית סחלבים הוא לא להשקות יותר מדי, זה באמת כך!
השקיה נכונה של סחלבים היא כנראה ההיבט (הבודד) הקשה ביותר לביצוע בצורה נכונה בכל הקשור בטיפול בסחלבים.

כמות המים המתאימה לסחלב משתנה בהתאם לסוג הסחלב, סוג התערובת בה הוא נמצא, והסביבה בה הסחלב גדל.
זה יכול להיות אתגר למתחילים, זה כמו שימוש במתכון לעוגה שכתוב בו: “לאפות עד שמוכן”, מה זה אומר?
סחלבים רוצים את כמות המים ‘הנכונה’, לא יותר מדי ולא פחות מדי. הכמות הנכונה משתנה גם עם העונות; סחלבים מתייבשים מהר יותר כשחם מאשר כשקר.
המפתח הוא להשיג את האיזון הנכון לכל סחלב, יש כל מיני גורמים המשפיעים על האיזון ביניהם:

  • שינוי תדירות השקיית הסחלבים.
  • סוג העציץ.
  • סוג התערובת.
  • כמה הדוקה או דחוסה התערובת.
  • כמות תנועת האוויר.

תהליך מציאת האיזון לוקח זמן ודורש סבלנות אבל הוא משתלם מאוד וניתן לראות זאת ע”י בריאות וחיוניות מוגברת של הסחלב שמתורגמת לבסוף לפריחה מוגברת.
הדבר היחיד שיש להימנע ממנו הוא להגביל את כמות המים שניתנת לסחלב במהלך השקיה. באופן כללי מגיעים להצלחה הגדולה ביותר כאשר משקים סחלב בנדיבות, מאפשרים למים לזרום מתחתית העציץ, עד שהצמח והמצע רוויים לחלוטין.
מבחינה מעשית זה בדרך כלל אומר להביא את הסחלב לכיור ולהזרים מים בחופשיות דרך התערובת.
במקרים מסוימים, ניתן להשקות סחלב על מגש הלחות שלו. לאחר שהסחלב הושקה הוא צריך לחזור למקום הגידול שלו עד להשקיה הבאה שיכולה להמתין בין כמה ימים עד שבוע או יותר.
קביעת שגרת בקרה והשקיה יכולה לעזור לסחלבים והם יאהבו את זה מאוד, למשל השקיה בסוף השבוע ובדיקת הצמחים באמצע השבוע…
זכרו דבר חשוב: כשיש ספק, חכו, פחות מדי עדיף על יותר מדי !

כל תערובת סחלבים, אם היא תהיה מושקית יתר על המידה היא יכולה להוביל למותו של הסחלב.
רוב הסחלבים אוהבים שהתערובת שלהם מתייבשת כמעט לגמרי ואז להיות שוב מוצפים במים ולהתייבש כמעט שוב.
עם ספגנום קל לדעת מתי הם יבשים, הטחב מרגיש פריך כשנוגעים בו. זו הסיבה שמגדלים רבים וגם אני ממליץ עליו.
לאנשים שרק מתחילים עם סחלבים, תערובות שמבוססות רק קליפות אורן וקוקוס יכולות להיות קשות להבנה מתי להשקות כי הן מחזיקות מים במרכז המצע בעוד שהמצע החיצוני (זה שקרוב לדפנות העציץ) נראה יבש.
לכן בתערובת הסחלבים המיוחדת שאני מייצר דאגתי לכל המרכיבים הדרושים על מנת שהוא יתאים גם למתחילים וגם למתקדמים, כמובן שלא התפשרתי על איכות המצע והוא מכיל מרכיבים שאין באף תערובת סחלבים מסורתית שנמכרת במשתלות. 

מתי לשתול סחלבים מחדש?

שתילה מחדש של סחלב יכולה להיראות מפחידה, אבל למעשה, זה תהליך מאוד קל !
סחלבים אינם יכולים להישאר באותה תערובת לנצח. למעשה, בהתאם לסוג וגיל הצמח, יש לשתול סחלב מחדש כל 6 חודשים עד 3 שנים. צמחים צעירים יותר ופפיופדילומים (סוג של סחלב) דורשים שתילה מחדש תכופה יותר, צמחים מבוגרים יותר יסתדרו בסדר עם פחות שתילות. כשאתם קונים צמח חדש, ייתכן שהוא היה כבר באותו מצע זמן רב. כלל אצבע טוב הוא לשתול מחדש סחלב חדש בהקדם האפשרי לאחר רכישתו. בדרך כלל זה אומר כאשר הוא יוצא מהפריחה. סחלבים צריכים להיות משותלים מחדש לפני שהמצע שלהם מתפרק וחונק את השורשים.
זכרו כי סחלבים אינם גדלים בעציצים בטבע, הם בעציצים לנוחיותנו, לכן עלינו לעשות כמיטב יכולתנו ליצור סביבה מועילה. חוסר שתילה מחדש בזמן הנכון יוביל לאט לאט לדעיכת הסחלב דבר שיוביל לקצב צמיחה ומספר פרחים מופחת.

כיצד מטפלים בסחלב חולה?

לעתים קרובות הסימן הראשון לבעיה בגידול הסחלב הוא פלישה של חרקים או חיידקים. כשזה קורה הוציאו צמחים נגועים והרחיקו אותם מאחרים מיד!! (זה נכון לכל סוגי הצמחים ולאו דווקא לסחלבים).
שמרו אותם מרוחקים עד להשלמת הטיפול.
ההגנה הטובה ביותר מפני זיהומי פטריות/חיידקים היא התקפה טובה. ריסוס עלווה מדי חודש עם תכשיר המכיל בתוכו קוטל חיידקים, קוטל פטריות, קוטל אצות וקוטל וירוסים כמניעה – יש מגוון תכשירים בשוק, אני נמנע כאן מהמלצה על מוצר ספציפי מכיוון אינני יודע איזה סוג ספציפי של סחלב אתם מגדלים.

טיפ שאני כן יכול לתת לכולם הוא טיפ הקינמון.
קנו קינמון, כן כמו זה שנמצא על מדף התבלינים בסופרמרקט המקומי ושמרו אותו ליד הסחלבים.
אם אתם חותכים צמח, פזרו עליו מעט קינמון !
קינמון הוא חומר קוטל חיידקים/פטריות יעיל ובטוח לשימוש.
בלי קשר, אני אוהב להשים מקל קינמון במרסס כדי להגביר את היעילות הבריאותית של הסחלב 🙂

במקרים מסוימים בעיות של חיידקים ופטריות יכולות ‘לרדת מתחת לפני השטח’ ולעבור מהעלים אל המצע ומשם לשורשים.
אם נראה שהסחלב שלכם לא מתאושש, זה יכול להיות בגלל שהצרה מסתתרת מתחת לפני השטח. במקרים אלה, שתילה מחדש ושטיפה איכותית של שורשי הסחלב היא רעיון טוב ויכולה להיות הדרך היחידה למגר את הבעיה לטובה.

אשתף אתכם בסוד שרבים לא יודעים…
שימוש בתרחיץ תה שחור, משפר את בריאות שורשי הסחלבים, מעודד צמיחת שורשים ופריחה איכותית.

עכשיו זה כבר לא סוד…
אתם יכולים לרכוש אחד כזה מוכן (צריך לדעת איך להכין את התרחיץ, זה לא סתם “תה שחור”).
מוזמנים להנות ממוצר פרימיום שפיתחנו 💎 לפרטים לחצו כאן.

מהי תדירות הפריחה של סחלבים?

ככלל, תדירות הפריחה של סחלבים משתנה בהתאם לסוג הסחלב ולתנאי הגידול. חלק מהסחלבים פורחים פעם בשנה, בעוד אחרים יכולים לפרוח מספר פעמים בשנה. למשל:

  1. סחלבי פלאנופסיס (סחלבי פרפר) יכולים לפרוח 2-3 פעמים בשנה בתנאים אידיאליים.
  2. סחלבי קטליאה בדרך כלל פורחים פעם או פעמיים בשנה, עם פריחות שנמשכות שבועות.
  3. סחלבי פפיופדילום (נעל הגברת) יכולים לפרוח מספר פעמים בשנה, עם פריחות שנמשכות חודשים.
  4. סחלבי דנדרוביום יכולים לפרוח פעם או פעמיים בשנה, תלוי בזן.

חשוב לזכור שהטיפול הנכון, כולל אור מתאים, טמפרטורה, לחות והזנה, ובעיקר מצע השתילה יכול להשפיע משמעותית על תדירות ואיכות הפריחה. בנוסף, סחלבים צעירים או חדשים יכולים להזדקק לזמן בכדי להתאקלם לפני שהם מתחילים לפרוח באופן סדיר.

dessert plant

היוש 👋 רוצה את העצות הטובות ביותר שלי, שיעזרו לך לגדל סוקולנטים וצמחים מיוחדים אחרים בצורה הטובה ביותר ?

פשוט להוסיף את כתובת הדוא"ל שלך מטה ואשלח את כל המידע העדכני וההטבות הייחודיות לתיבת הדואר הנכנס שלך.

שתפו את אהבתכם - היו חברים ושתפו חברים:

מוזמנים לכתוב תגובה

צפייה בתוכן עניינים

צפייה בתוכן עניינים

חמשת השלבים להצלחה 👋

5 צעדים פשוטים לסוקולנטים משגשגים !
בסדרת האימיילים החינמית הזו תלמדו את 5 הצעדים החיוניים בטיפול בסוקולנטים.
לאן לשלוח לך את הטיפים ?