בחירה בסוגים לא נכונים של סוקולנטים

מצע שתילה עם ניקוז מעולה עבור סוקולנטים בעציצים

את רוב גינון הסקולנטים שלי אני עושה בעציצים, בין אם הם בפנים או בחוץ, אני פחות אוהב לשתול אותם בקרקע של הגינה עצמה.

בחירת מצע שתילה לעציצים יכול להיות אתגר.

במשך השנים, עשיתי הרבה מחקר על סוג מצע השתילה הטוב ביותר לסקולנטים בעציצים, ניסיתי כמה גישות, וגיליתי שחלקן עובדות הרבה יותר טוב מאחרות.

למעשה, למדתי שבעוד שהשקיה לא נכונה של סקולנטים היא סיבה עיקרית למוות של סקולנטים (למדו איך להשקות נכון כאן),
מצע השתילה הנכון הוא גורם מכריע הרבה יותר ממה שאנשים חושבים או מבינים.

כדי לעזור לכם עוד יותר, התחילו בהורדת דף העזרה החינמי שהכנתי לכם כדי לראות איך זה נראה כשהסקולנטים שלכם צריכים יותר או פחות מים. לחצו כאן כדי לקבל אותו, זה יהיה ממש מועיל.

קריטריונים ל”מצע שתילה טוב” לסקולנטים

בואו נתחיל בדיבור על מה שאתם צריכים לחפש במצע שתילה לסקולנטים.
מצע השתילה הטוב ביותר לסקולנטים בעציצים יהיה כזה שמצד אחד יהיה יכול לאגור מספיק מים שיוכלו להיספג על מנת לספק לסוקולנטים את מה שהם צריכים, ומצד שני עדיין יהיה בעכל יכולת להיתייבש במהירות כך שהשורשים לא ירקבו.

סקולנטים סופגים מים מהאוויר סביבם, ולא ממגע ישיר.

ישיבה קבועה של הסוקולנטים במצע שתילה רטוב גורמת לשורשים שלהם לרקוב, כי הם מקבלים יותר מדי מים – בסופו של דבר, התאים בשורשים ובעלים מתפוררים, מה שגורם לצמח למות.

מתעלמים מהם לחלוטין טיפול לא נכון בסוקולנט

תודו שזה לא מראה נעים!

כמה גורמים סביבתיים יכולים לגרום למצע השתילה להתייבש, אז סוגי מצע שתילה שונים יתאימו בצורה הטובה ביותר לסוגי סוקולנטים ואזורי גידול שונים.

האזור בו אתם חיים, בנוסף למיקום בו אתם שומרים את הסקולנטים שלכם, ישחקו תפקיד בקביעת איזה סוג של מצע שתילה הסקולנטים שלכם צריכים.

מצע השתילה המושלם לסקולנטים בתוך הבית

כפי שצוינתי קודם, אני מגדל הרבה סקולנטים בתוך הבית.
מכיוון שסביבת פנים הבית אינה מאוורורת כמו בגינה, מצאתי ששימוש במצע השתילה הנכון הוא קריטי לבריאות סקולנטים בתוך הבית.

אני ממליץ בחום להשתמש במצע שתילה עם גודל חלקיקים גדול, בערך 6 מ”מ. למדתי הכל על גודל חלקיקים, והתפקיד שלהם במצעי שתילה עם ניקוז טוב.

במאמר, אל נותן מתכון למצע שתילה שעובד מצוין עבור סקולנטים בפנים. בעבר הייתי מכין את מצע השתילה בעצמי (מאחר שלא היה זמין מעורבב מראש). המתכון משלב:

  • 1 חלק שביבי עץ אורן דק
  • 1 חלק אבני פומיס (או אבני לבה אדומה/שחורה)
  • 1 חלק גרניט טחון (צבעוני או רגיל)

למה המצע הזה עובד טוב ?

סקולנטים יגדלו במגוון מצעי שתילה, אבל אני רוצה לעבור על למה מצע השתילה הספציפי הזה עובד מעולה לסוקולנטים שגדלים בתוך הבית ולמה כדאי להשתמש בו.

שבבי עץ האורן מספקים מרכיב אורגני והם אוגרים מים – והם גם יוצרים כיסי אוויר לאוורור. כבונוס, לוקח לשבבי העץ הרבה זמן להתפרק.

אבני הפומיס סופגים חלק מהמים ומשחררים אותם בהדרגה.

גרניט טחון מאפשר למים לזרום בין כל החלקיקים בעציץ. מכיוון שהתערובת מאוד פורוזיבית, המים זורמים החוצה בקלות. בנוסף יש המון אוויר, מה שמספק לנו ביטחון לכך שהשורשים אינם נמצאים במצע שתילה רטוב או שלוליות מים לאורך זמן כמו במצע שתילה רגיל של עציצים.

החלק הקריטי באמת במתכון הוא לוודא שכל החלקיקים הם בגודל של בערך6 מ”מ. זאת עבודה קשה מאוד לסנן גלונים שלמים של מצעי שתילה כדי להגיע לחלקיקים בגודל אחיד, אבל זה מפתח שרירים 😉

אפשרות מוכנה מראש

ערבוב ויצירת מתכון מצע השתילה המיוחד הזה בעצמי היה תובע ממני זמן ואתגר לא פשוט. אבל יש לך מזל! כעת אפשר לקנות מצע שתילה בהתאמה אישית דרך האתר שלנו 🙂

גודל החלקיקים והעקביות של התערובת הם בדיוק הנכון עבור סקולנטים הממוקמים בעיקר בפנים הבית.

אני ממליץ בחום להשתמש במצעי השתילה המותאם אישית שאני מייצר עבור הסקולנטים שלכם.
במיוחד אם יש לכם נטייה להשקות יותר מדי, המצע שתילה הזה יעזור לסקולנטים שלכם לשגשג! לחץ כאן כדי להשיג קצת.

עם זאת, אם אתם מעדיף שלא לרכוש “תערובת גרגרית” זו באתר, אפשר בהחלט להכין אותה בעצמכם.
אמור להיות אפשרי למצוא את המרכיבים ברוב המשתלות.
אם אין לכם אפשרות להשיג את החומרים המדויקים האלה, אפשר להחליפם במרכיבים אחרים. רק זיכורו שיחס החומר האורגני לחומר הלא אורגני צריך וחשוב מאוד שישאר זהה.

לדוגמה, אם אתם משתמשים בסוג אחר של קליפות עץ, ודאו שאתם מערבבים גם סוג אחר של סלע (כמו אבן לבה).
החלק הקריטי באמת, כפי שציינתי למעלה, הוא לוודא שגודל החלקיקים תמיד יהיה בערך 6 מ”מ.

מצע שתילה לסקולנטים בעציצים בחוץ

אם אתם מגדלים סקולנטים בחוץ לעומת זאת, מצע השתילה הגרגירי שהזכרתי קודם לא יתאים לכם!

מכיוון שרוב ניסיוני עם סקולנטים היה בגידול בגינה בחוץ שבה מזג האוויר בדרך כלל יבש וחם מאוד בקיצים, מצאתי ששימוש בתערובת הגרגירית עבד טוב  למדי, אך זה דרש ממני להשקות את הסקולנטים שלי יום כן יום לא.

התערובת הגרגירית דרשה ממני תחזוקה רבה מדי. במקום זאת, השתמשתי בתערובת של קוקוס ואבני פומיס (או אבני לבה, או גרניט טחון).

  • 1 חלק מצע קוקוס דחוס.
  • 1 חלק אבני פומיס.

בהתחלה חששתי להשתמש במצע קוקוס בגלל היכולות שלו עם מים אבל לאחר כמה וכמה ניסיונות מוצלחים הייתי מרוצה מאוד מהתוצאות. הקוקוס סופג מים בקלות, אך עדיין מתנקז היטב. בנוסף, הוא קל משקל, אז העציצים של הסקולנטים שלכם יהיו קלים יותר.

לא הייתי משתמש בקוקוס בפנים, כפי שגיליתי, זה לא מתייבש מספיק מהר עבור רוב הסקולנטים שלי. עם זאת, הוא מצוין לחוץ בייחוד באקלים חם ויבש כמו שלנו בארץ !
אבני הפומיס הנוספים קלי משקל, ומאפשר למצע השתילה להתנקז קצת מהר יותר מבלי להתייבש מהר מדי.

מה לגבי “תערובות סקולנטים” מוכנות שמוכרים בחנויות?

אם אינכם יכולים למצוא אף אחד מהמרכיבים במתכוני מצע השתילה שצויינתי לעיל, הפתרון הבא שלכם הוא לקנות שק של “תערובת לסקולנטים וקקטוסים”.
אני מציע להשתמש בתערובות המוכנות הללו בכמוצא אחרון, מצע השתילה הזה אינו מתנקז היטב, והוא נוטה לדחות מים כאשר הוא יבש לגמרי. אני ממליץ בחום להוסיף חומר סלעי כמו אבן פומיס, אבן לבה אדומה/שחורה, גרניט טחון או אפילו פרלייט.

פרלייט לסקולנטים

הוספת פרלייט לתערובת מצע השתילה של סקולנטים יכולה לעזור לה להיות קלה יותר ולהתנקז טוב יותר.
חסרון אפשרי אחד של פרלייט הוא שהוא נשבר בקלות. אז לאורך זמן הפרלייט מתפורר לאבקה.
בדרך כלל למרות זאת, רצוי כי תרעננו את מצע השתילה כל כמה שנים (אני אישית מרענן כל שנה).
כשתבצעו רענון תוכלו להחליף את הפרלייט במהלך הזה.

אבן פומיס לסקולנטים

כל נושא הפומיס בישראל בעייתי מאוד, למרות האיכות והפופולריות הרבה סביב שימוש בפומיס מאוד קשה להשיגו בארץ, נכון לזמן כתיבת שורות אלו יש רק ספק אחד שמייבא את האבן הזו ולצערי הוא מוכר אותה בטונות רק לתעשיות הבניה…
לשמחתי הרבה אני מקבל את האפשרות להזמין ממנו אחת לתקופה “באלה” של 1 טון אבני פומיס ובכך מתאפשר לי לעזור לאחרים ולמכור אותה, זה פשוט תענוג גדול לקחת חלק בהפצת האבן הנפלאה הזאת שעושה כל כך טוב לסוקולנטים 🙂
למידע נוסף ורכישה באתר לחצו כאן

כפי שצוין לעיל, אם אתם משתמשים במצע שתילה אורגני יותר אני ממליץ בחום רב להוסיף פומיס מכיוון שהוא הרבה יותר עמיד מפרלייט.

לידע כללי, אפשר גם לשתול את הסקולנטים שלכם באבני פומיס בלבד, רק חשוב להיזהר עם תדירות ההשקיה שלכם.

פומיס הוא חומר פורוזיבי מאוד ולוכד מים בעשרות חורים בכל חלקיק. זה יכול לעבוד למעולה עבור סקולנטים מכיוון שפומיס אינו “מרגיש” רטוב כמו מצע שתילה רגיל והוא מאפשר זרימת אוויר רבה יותר סביב החלקיקים, בדומה לתערובת גרגרית.
עם זאת, הוא לוכד הרבה מים אז חשוב מאוד לוודא שהוא מתייבש לחלוטין לפני שאתם משקים את הסקולנטים שוב !

חול במצע שתילת סקולנטים

אפשר להשתמש בחול גס במתכונים למצע שתילת סקולנטים. זכרו מה שצוינתי למעלה 6 מ”מ או יותר גדולים.
שימו לב: שימוש בחול גרגירי דק (חול ים), למעשה יכול למנוע ממצע השתילה שלכם להתנקז היטב מכיוון שהוא צפוף מאוד ויכול לחנוק את השורשים.

האם עלי לשתול מחדש את הסקולנטים שלי עכשיו?

אם הסקולנטים שלכם כרגע מסתדרים היטב במצע השתילה בו הם נמצאים, אל תשתלו מחדש עדיין. כפי שאמרתי בהתחלה, מצע השתילה הנכון עבור הסקולנטים שלכם תלוי באקלים שלכם, וגם במיקום בו אתם שומרים את הצמחים.

במילים אחרות, אם זה עובד… המשיכו עם זה.

מצד שני, אם אתם רואים שהסקולנטים שלכם מתים לעתים קרובות, ואינכם מצליחים להבין מה לא בסדר, החלפת מצע השתילה הוא מקום טוב להתחיל בו.

והכי חשוב: אם הסוקולנטים שלכם עדיין שתולים במצע השתילה שהגיע איתם מהמשתלה בה קניתם אותם, החלפת מצע השתילה הוא באמת החלוק שהכי מומלץ להתחיל בו !

לסיכום: בעוד שהחלפת תערובת מצע השתילה שלכם עשויה שלא לפתור את כל הבעיות שלכם, הסקולנטים שלכם יהיו הרבה יותר מאושרים במצע שתילה שמתנקז היטב ויש בו זרימת אוויר רבה סביב השורשים.

שתלו מחדש סקולנטים חדשים

מיד כשאתם מביאים הביתה סקולנט חדש (תתחדשו), שתלו אותו מחדש במצע שתילה חדש בהקדם האפשרי, תוך הסרה של רוב מצע השתילה מהעציץ המקורי.
בעיות נפוצות רבות בסקולנטים נובעות משימור סקולנטים במצע השתילה המקורי שבו הם נרכשו.

למצע השתילה מהחנות יש שתי בעיות עיקריות. ראשית, סקולנטים שנרכשו מקומית נוטים להיות צפופי שורשים (כלומר השורשים ממלאים את רוב העציץ).
אם תסירו את הסקולנט ותניחו אותו בעציץ חדש, השורשים יתקשו להתפשט.

שנית, רוב המשתלות מוכרות סקולנטים במצע שתילה שלא מיועד לגידול לטווח ארוך. או לפחות לא לטווח ארוך בשום מקום מלבד חממה.

זאת מכיוון שמשתלות ומגדלים גדולים בדרך כלל משתמשים באותו מצע שתילה עבור כל הצמחים שלהם. הם רוצים תערובת מצע שתילה שתעבוד לרוב הדברים. כשסקולנטים קטנים, הם צריכים יותר מים, אז מצע צפוף (כמו מצע שתילה רגיל) עובד בשלב הזה.

אבל להשאיר סקולנטים במצע שתילה כזה לתקופה ארוכה מדי יכול במהירות לגרום לסקולנט להירקב – או במקרים מסוימים, למנוע ממנו לקבל את המים שהוא צריך.

המרכיב העיקרי ברוב מצעי השתילה הוא “טחב חזזית”. כאשר הטחב מתייבש לגמרי, הוא נוטה לדחות מים.

אם לא תניחו למים להיספג מלמעלה על מצע השתילה ולחדור את הטחב, הסקולנט לא יקבל שום מים. המים פשוט יזרמו במורד צדדי העציץ והחוצה מהתחתית.

אז בבקשה, למען בריאות הסקולנטים שלכם, שתלו אותם מחדש בהקדם האפשרי לאחר הרכישה.
הם יעריכו מאוד את מצע השתילה הבריא והחדש.

דרך אגב, אם אתם ממש רוצים להרחיב את הידע שלכם בכל הקשור למרכיבים של מצע השתילה, אני ממליץ שתקראו את המאמר שכתבתי בנושא:

שתפו את אהבתכם - היו חברים ושתפו חברים:

מוזמנים לכתוב תגובה

חמשת השלבים להצלחה 👋

5 צעדים פשוטים לסוקולנטים משגשגים !
בסדרת האימיילים החינמית הזו תלמדו את 5 הצעדים החיוניים בטיפול בסוקולנטים.
לאן לשלוח לך את הטיפים ?